OGLED OGLARSKE KMETIJE BRINOVEC

OGLED OGLARSKE DOMAČIJE BRINOVEC

12. 9. 2019 smo si šestošolci ogledali oglarsko domačijo Brinovec na Dolah pri Litiji. Tam smo risali z ogljem, pogledali film o tem, kako se izdela kopa, sestavljali lesene sestavljanke in žagali drva.

Ogledali smo si tudi lesarsko delavnico, kjer smo izvedeli, da v slovenskih gozdovih obstaja kar 71 vrst dreves, od tega je 10 vrst iglavcev. Gospodar kmetije nam je pokazal in razložil, kako se iz lesa naredijo mize, stoli, omare in drugo. Nekateri stroji v lesarski delavnici imajo konstantno 9 stopinj.  Družina Brinovec se z lesarstvom ukvarja že 12 let. V delavnici je zelo lepo dišalo po lesu. Izvedeli smo tudi, da so listavci in sadno drevje primerni za pridelavo oglja, iglavci pa ne, saj bi oglje na žaru pokalo.

Na eni izmed postaj smo se učenci preizkusili v žaganju. Žaga, s katero smo žagali, je stara kar 100 let in jo uporabljajo že tri generacije družine Brinovec.

Postavljali smo tudi kopo, iz katere pridobivamo oglje. Kopa je sestavljena iz drv, zelenja in črne prsti. Ko kopo prižgejo, se kuha približno 14 dni. Iz ene kope pridobijo približno 6 ton oglja. Kopa ima med kuhanjem v notranjosti med 350 in 400 stopinj.

Z gospodarico kmetije, gospo Brinovec, sva opravili tudi kratek intervju.

Koliko je stara domačija?

Gospa Brinovec: Kmetija je stara okoli 100 let.

Koliko ljudi dela na domačiji?

Gospa Brinovec: Na domačiji dela osem ljudi.

Kako se vi počutite na domačiji?

Gospa Brinovec: Počutim se delavno in prijetno.

Zakaj vse se uporablja oglje, ki ga pridelate?

Oglje se uporablja za žar, v zdravstvu, za vodne filtre, na kovačijah in tudi za peko kruha.

Pa še nekaj vprašanj za tiste, ki tale članek bereteJ

  1. Kaj dobimo iz kope?
  2. Katere drevesne vrste so najprimernejše za oglje?
  3. Kako visoka je temperatura v kopi med ogljenjem?
  4. Za kaj vse se uporablja oglje?
  5. Koliko vrst dreves je v slovenskih gozdovih?

Emma in Alja, 6. c